Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rumunjska

Kopačkom ritu dodijeljena nagrada Grey Globe za ugroženost

kopački rit
Davor Javorović/PIXSELL
09.07.2012.
u 14:36

Kopački rit, napominju u WWF-u, pod prijetnjom je zbog planirane regulacije 53 rkm Dunava

Park prirode Kopački rit dobio je jednu od nenovčanih nagrada Wetland Globe, Grey Globe, u sklopu Ramsarske konvencije o močvarnim područjima od međunarodnog značaja koja se od prošloga tjedna održava u Rumunjskoj. Nagradu je osmislila Svjetska mreža močvarnih područja (WWN). Dok Blue Globe prepoznaje najbolje prakse upravljanja močvarama, Grey Globe označuje močvare koje se aktivno degradiraju, zanemarene su ili su pod prijetnjom.

Kopački rit, napominju u WWF-u, pod prijetnjom je zbog planirane regulacije 53 rkm Dunava. WWF, koji Kopački rit promovira kao srce "europske Amazone", zajedno s partnerskim nevladinim organizacijama nastoji spriječiti realizaciju planiranog projekta. Blue Globe dobile su močvare u Madagaskaru, Japanu, Bugarskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Peruu i Novom Zelandu. Uz Kopački rit, Grey Globe dobile su močvare u Australiji, Kolumbiji, Južnoj Koreji, Beninu te Zapadnoj Africi.

Komentara 2

TH
thekurcula
20:24 09.07.2012.

Puuu! Sad su ga tek na...li krivolovci ako ih uhvate unutar granica rita! I do sad je to bilo krivično delo pa si za jednu mrežu i par šarana mogao otići na robiju a sad ima da im za to isto daju doživotne! Ne bih im bio u koži.

OG
Oger
07:19 10.07.2012.

Jos 2.2.2011. su WWF, EuroNatur i cetiri hrvatske udruge za zastitu prirode zbog planiranje gradnje na Dunavu predali prigovor EU delegaciji u Zagrebu. Na 'amazon-of-europe' se moze potpisati i peticija pod naslovom - save the danube - u organizaciji WWFWWF i EuroNatur. Vec u ozujku o.g. su Holy predali preko 20 tisuca potpisa. Potpisi se naravno skupljaju dalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije